Microsoft Tarihi Strateji ve Yönetim Değişikliğinin Detaylarını Açıkladı

12 Temmuz 2013 Cuma yazildi.

Microsoft 11 Temmuz Perşembe günü bir açıklama yapacağını geçtiğimiz günlerde duyurmuştu. Açıklama ile ilgili ortaya atılan varsayımlar dün açıklığa kavuştu. Steve Ballmer’ın Microsoft’un resmi sitesinden tüm Microsoft çalışanlarına gönderdiği yazı, Microsoft’un hızla değişen dünyaya ayak uydurabilmek için daha büyük bir hızla, çalışmayla ve verimlilikle yenilikler yaratmak adına bir değişim sürecine girdiklerini vurguluyor. Ayrıca Ballmer’ın açıkladığı Microsoft içindeki görev değişiklikleri de ayrıca dikkat çekiyor.
Ballmer, Microsoft’un bir şirket olarak farklı stratejileri benimsemek yerine bundan böyle tek bir strateji ile yollarına devam edeceklerini ve bunun da kullanıcılara, girişimcilere, servislere en uygun cihazlar ve hizmetler sunmak için kullanacaklarını açıklamasında belirtiyor. Microsoft’un çok fazla iş alanı olsa da Microsoft’un artık bir bütün olarak hareket edeceğini sözlerine ekliyor.
steve_ballmer_of_microsoft
Microsoft’un bu bakış açısındaki değişime bağlı olarak yönetim kadrosunda büyük değişiklikler göze çarpıyor. Şirketin bir çok bölüm başkanını yerinden alarak onlara yardımcı yönetici başkan ünvanını verdiklerini açıklayan Ballmer, böylelikle yeni yaratılan bölümlerde herkesin işbirliğini beklediklerini vurguluyor. Microsoft’un tüm bölümleri Windows, Windows Phone, Xbox, Surface, Office 365, Bing, EA, Skype, Dynamics, Azure ve sunucular gibi ana departmanlarda artık söz sahibi olabilecek.
Microsoft’un yeni yönetim sistemi mühendislik, pazarlama, iş geliştirme, geliştirilmiş strateji ve araştırma, finans, insan kaynakları, hukuk gibi ana bölümlere ayrılacak. Yeni düzenin en önemli parçasını ise mühendisliğin dört alt dalı oluşturacak: İşletim sistemleri, uygulama ve hizmetler, bulut ve girişim, cihazlar ve stüdyolar.
Microsoft yönetim sistemindeki değişiklikle birlikte şirket içindeki görev değişiklikleri de oldukça dikkat çekici. Windows’tan sorumlu olan Julie Larson-Green, Surface ve Xbox başta olmak üzere oyunlar, müzik, video gibi eğlence servislerinin yer aldığı donanım gelişimi bölümünün başına geçerken Qi Lu uygulamalar ve servislerin geliştirilmesinden sorumlu olacak. Satya Nadella ise bulut sisteminin başına geçerek veri merkezini yönetecek. Dikkat çeken diğer bir görev değişikliği ise Tony Bates’in Yahoo ve Nokia gibi iş ortakları ile iş geliştirme ve strateji belirleme gibi görevleri artık yerine getirecek olması. Microsoft’un bulut servisinin gelişmesinde önemli rol oynayan Kurt DelBene ise emekli olarak Microsoft’tan ayrılacak.
Microsoft’un bir bütün olarak görülerek her departmanın birbiri ile işbirliği içinde tüm  projelerde yer alacağı bu yeni yönetim stratejisi, Ballmer’ın da dediği gibi Microsoft’un artık tek amacının “her eve bir bilgisayar sokmak” olmadığını gösteriyor. Microsoft bu değişimle birlikte çok yönlü bir yönetim anlayışını benimserken bunun Microsoft’un yeni ürün ve hizmetlerine nasıl yansıyacağını önümüzdeki günlerde hep beraber göreceğiz.

0 yorum: