Google Ana Ekranının Sadece %13′ü Doğal Arama Sonuçlarından Oluşuyor

12 Temmuz 2013 Cuma yazildi.

Google, ortalama internet kullanıcısının ilk tercih ettiği arama motoru olma ünvanını uzun zamandır koruyor. Ancak Tutor Spree’nin kurucusu Aaron Harris’in ortaya çıkardığı bulgular aslında Google’ın organik sonuçları tam anlamıyla göstermediğini işaret ediyor.
Harris’in Tutorspree blogunda yayınladığı inceleme Google üzerinden yapılan aramaların gerçek sonuçlarının ekranda ne kadar yer aldığını gözler önüne seriyor. Böylelikle Google’ın ne kadar organik sonuç görüntülediğini ortaya çıkarmak isteyen girişimcinin ulaştığı sonuçlar ise ilginç.
Deneme amacıyla Google arama çubuğuna “auto mechanic” yazan Harris, sayfada görüntülediklerini yüzdelerle açıklıyor. 13 inç Macbook Air kullanan Harris, Google arama sonuçları ekranının sadece %13′ünün gerçek arama sonuçlarına ayrıldığını tespit etmiş. Google arama sonuçları ekranının %29′unu Adwords kaplarken %14′ü ise Google+ hesabının da yer aldığı arama çubuğu kısmı oluşturuyor. Ekranın %7′sinde ise Google Maps sonuçları gösteriliyor.
google-search
Bundan yola çıkan Harris, ekranında aşağıya inmeden yalnızca üç gerçek arama sonucuyla karşılaşabildiğinin altını çiziyor. Diğer bir deyişle bir bilgiye ulaşmak için internette arama yapıyorsanız ilk bakışta çok kısıtlı bir arama sonucu ile karşılaşıyor ve sayfalar arasında dolaşmayı sevmiyorsanız karşınıza çıkan ilk sitelere girmek durumunda kalıyorsunuz. Organik arama sonuçlarına bu kadar kısıtlı yer ayrılmasını eleştiren Harris, Google’ın artık bir arama motoru olma iddiasından çıkıp bir reklam platformuna dönüşmekte olduğunu söylüyor.
Mobilde de aynı denemeyi yapan Harris, daha küçük ekranda organik arama sonucuna ulaşılma oranını %0 olarak belirlemiş. Zira mobil cihazlarda arama yaptığınızda karşınıza çıkan ilk sonuçlar Adwords oluyor. Farklı ekran boyutuna sahip cihazlarda organik sonuçları görüntüleme oranı biraz daha farklılaşsa da sonuç aynı. Google, arama sonuçları sayfasının çoğunu reklamlara ayırarak kullanıcının ulaşmak istediği gerçek sonuçları ikinci plana itiyor. Sonuç olarak, web siteleri arama sonuçlarında öne çıkmak için istediği kadar SEO‘ya önem versin, Google’ın öncelikleri bu araştırmada da ortaya çıktığı gibi daha çok reklam odaklı.

0 yorum: